Anjakan Paradigma

Just another WordPress.com weblog

#008 : Mawar Khayalan


pecah hati

Couple itu diibaratkan selipar,kalau selipar putus lalu tukarkannya.Kalau selipar itu besar atau tak muat tukar lagi. -pepatah yang pelik dan buta oleh Iffat Waie-

Cinta.Sinonim dengan dunia remaja. Kadang-kadang cinta itu cinta monyet disekolah ataupun dimana sahaja. Cinta bukan bahan mainan yang mungkin jadikan apparatus mainan perasaan seseorang. Cinta juga menyebabkan emosi seseorang bertindak secara luar biasa dengan mengeluarkan sifat kasih sayang terhadap seseorang dan sifat hormat yang susah dikeluarkan dari sifat emosi yang bergelora.

Mungkin cinta telah dijadikan apparatus maksiat pada masa kini. C.O.U.P.L.E (kapel dalam tulisan ringkas) yang sinonim dengan remaja sekarang. Mereka yang berkapel ada yang serius,ada yang menjadi apparatus sebagai teman?! Pelik juga remaja Malaysia ni. Teman yang macam mana yang dimaksudkan? Ada yang sekadar bermain dengan menggunakan istilah cinta tetapi awas cinta itu buta.

Cinta yang buta itulah yang mengeluarkan anak haram. Percaya atau tidak 96% daripada golongan yang terlanjur adalah bangsa Melayu yang beragama Islam. Sedangkan Islam tidak pernah mengajak penganutnya melakukan perbuatan sedemikian malah ia diletakkan dalam hukum haram iaitu HARAM BERZINA!

Tetapi cinta juga ada dalam setiap insan didunia. Bukan cinta yang buta,tetapi cinta yang susah diungkapkan. Aku juga mempunyai sifat seperti itu.Cinta. Mungkin jauh sedikit tetapi ia didefinisikan sebagai minat atau dalam istilah di zaman globalisasi ini ialah “secret admire” . Aku meminati terhadap seseorang ini. Dia bukanlah sekelas aku dan dia bukanlah kenalan yang rapat dengan aku tetapi dia adalah insan yang baru kukenali pada tahun lepas dan tahun ini.

Aku mengenalnya bukan dengan mata nafsu atau gila tetapi mengenal dengan kebaikan dirinya. Dia seorang yang cantik dan peramah. Dia duduk dikelas Farabi. Kelas yang jauh sekali jurang dengan kelas aku iaitu Ghazali. Namun itu semua hanyalah membezakan jurang kepandaian dan kebijaksanaan. Aku anggap dia setaraf dengan aku ataupun lebih pandai daripada aku kerana dia pandai menjaga hatiku. Jika aku bertembung dengan dia,tetapi aku tehadap dia dan aku cuma tersenyum saja. Susah kalau nak aku tegur dia.

Keikhlasan dia terhadap aku manalah aku tahu. Tapi dia begitu isitmewa dan kuharapkan dia tidak menjadi apparatus yang menjadikan aku terlibat dalam gelombang maksiat. Aku mesti mengawal sifat cinta dan minat aku terhadap dia. Tapi kuyakin dialah mawar khayalan aku. Namun, hakikatnya kini aku perlu bertempur dengan PMR aku yang bakal menurunkan bala ‘tentera-tentera PMR’ pada bulan Oktober ini.

Inilah impiku.

Cinta bukan halusinasi dan kuharapkan mawar khayalan aku ini bukan wadah kehancuran aku dan kekalahan aku menempuh hidup ini. Mawar Khayalan yang kucinta dan kuminati tunggu sajalah kebahagian yang mendatang daripadaku….


Advertisements

Mac 14, 2009 - Posted by | Anjakan Paradigma, Cinta?! | , , ,

7 Komen »

 1. mnew ko dpt pepatah uh??
  cam knal jewk..
  daq2 putra form 3 ny mmg da berpakat ke ttg pepatah uh??
  yg plek nye..
  mne kowg dpt pepatah cam uh???

  Komen oleh dja | Mac 15, 2009 | Balas

 2. pepatah tuh bukan sebarang pepatah,,

  kan aku ckp pepth owg gila dan pelik,,,

  so,kreatif x bech kiter nieyh?

  Komen oleh sultanfitrie | Mac 15, 2009 | Balas

 3. klaka r,,
  bez gak citer ko,,
  nk after la pepatah tue,,
  hik3,,
  betch kte mmg kreatif,,
  n inovatif,,

  Komen oleh fashe,, | Mac 17, 2009 | Balas

 4. hukhuk,,
  nieyh citer kapel,,,
  tpi nk sentuh hal cinta n minat,,
  kan ader tulis secret admire,,,
  hukhuk,,,,
  bech 1994 evope!!
  HIDUP BATCH 1994!!!

  Komen oleh sultanfitrie | Mac 17, 2009 | Balas

 5. owh..
  ini ke yg istimewanye ttg our batch…
  hurm..
  ppe pun..
  all the best r 4 our batch..

  Komen oleh dja | Mac 18, 2009 | Balas

 6. urmm,,
  besh r pepatah uh,,
  besh r bab pasal couple niyh,,
  t’tarik lak aq nk bce,,

  Komen oleh wannaknowme | Mac 21, 2009 | Balas

 7. itu sume citerw dulu..

  Komen oleh sultanfitrie | November 8, 2009 | Balas


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: